Kategórie
 
 
 
 
 

10 dôvodov prečo jesť biopotraviny

Biopotraviny (BIO, organic) sú potraviny získavané v rámci ekologického poľnohospodárstva. Ekologické poľnohospodárstvo šetrí životné prostredie ako aj zdravie každého spotrebiteľa. Tento trend rozhodujúco ovplyvňuje nielen spôsob získavania potravy pre obyvateľov našej planéty, ale aj ich myslenie a celkový prístup k životnému prostrediu. Tu je desať dôvodov prečo je dôležité jesť biopotraviny, resp. potraviny získavané v rámci ekologického poľnohospodárstva:

1. Výrobky získavané z ekologického poľnohospodárstva nie sú znečistené tzv. koktailom jedovatých chemikálií. Priemerné konvenčne dopestované jablko má 20 až 30 umelých jedov na svojej šupke a to aj po umytí. Riaďte sa podľa svojich pocitov a zmyslových vnemov a snažte sa získať jablko z domácej produkcie alebo najlepšie z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.(Najideálnejšie z vlastnej záhrady, kde nepoužívate chemické postreky).
2. Čerstvé výrobky ekologického poľnohospodárstva obsahujú v priemere o 50% viac vitamínov, minerálov, enzýmov a iných mikronutričných látok ako výrobky z bežného intenzívneho poľnohospodárstva.
3. Prechod na biopotraviny predstavuje jediný praktický spôsob ako sa vyhnúť geneticky modifikovanej strave. Ak kupujete biopotraviny, vyjadrujete zároveň svoju nedôveru a protest voči geneticky modifikovaným potravinám.
4. Ak konzumujete mäso alebo mliečne výrobky, prejsť na výrobky ekologického poľnohospodárstva v snahe ochrániť zdravie vás a vašej rodiny je pre vás o to dôležitejšie. Veľkochovné kravy a iné hospodárske zvieratá počas života do seba absorbujú nebezpečnú zmes antibiotík, rastových hormónov, protiparazitických prípravkov a mnoho iných liekov, ktorými sú kŕmené bez ohľadu na to či ich ohrozuje nejaká choroba alebo nie. Tieto látky prechádzajú priamo na spotrebiteľov mliečnych výrobkov a mäsa z týchto zvierat, čo súvisí s masovým rozšírením srdcovo-cievnych ochorení a poruchou vysokého krvného tlaku.
5. Okolo 99% veľkochovných zvierat vo Veľkej Británia kŕmia v súčasnosti geneticky modifikovanou sójou. V rámci ekologického poľnohospodárstva v Británii sa však žiaden prípad choroby šialených kráv (BSE) neobjavil. Zdravý sedliacky rozum nám hovorí, že biopotraviny sú bezpečné potraviny.
6. Výrobky ekologického poľnohospodárstva jednoducho chutia omnoho lepšie. Sú chuťovo rozmanitejšie a bohatšie a krajšie voňajú.
7. Ekologické farmy podporujú a dotvárajú naše nádherné a rozmanité prírodné prostredie. Intenzívne monokultúrne poľnohospodárstvo naopak vedie k erózii a vyčerpávaniu pôdy, spôsobuje hynutie divoko žijúcich vtákov, motýľov, žiab, hadov a cicavcov, pričom niektoré druhy sme už nenávratne stratili.
8. Biopotraviny v skutočnosti nie sú drahšie ako bežné potraviny z intenzívneho poľnohospodárstva, pretože za bežné potraviny doplácame cez naše dane. Každoročne musíme vynaložiť obrovské množstvo prostriedkov na odstraňovanie škôd a znečistenia zásobární pitnej vody v dôsledku využívania agrochemikálií. Agrochemikálie nerešpektujú prirodzené tendencie pôdy a "znásilňujú ju" k dosahovaniu rovnakých alebo vyšších monokultúrnych výnosov, čo spôsobuje neustály percentuálny pokles obsahu živín v dopestovaných plodinách a teda aj ich hodnotu pre výživu človeka. Človek musí následne skonzumovať väčší objem ochudobnenej potravy, aby do seba absorboval rovnaké množstvo minerálnych látok, vitamínov a stopových prvkov, ktoré jeho organizmus potrebuje. Tlak na znižovanie nákladov a dosahovanie vysokých výnosov viedol k využívaniu lacných a nekvalitných kŕmnych zmesí, ktoré nakoniec viedli aj k rozšíreniu choroby šialených kráv. Tento krátkozraký prístup sa chovateľom vo Veľkej Británii naozaj nevyplatil, keď im spôsobil obrovské finančné straty najmä v dôsledku dlhotrvajúceho embarga na dovoz britského hovädzieho mäsa. Kupujte preto biopotraviny a zabezpečte tak zároveň nákladovo efektívnu budúcnosť bez zbytočných strát v dôsledku krátkozrakého rozhodovania v súčasnosti.
9. Intenzívny spôsob hospodárenia môže vážne poškodiť zdravie pracovníkov v poľnohospodárstve. Pracovníci na farmách, ktoré nevyužívajú ekologický spôsob hospodárenia majú výrazne vyššie percento výskytu rakoviny, dýchacích problémov a iných vážnych zdravotných porúch ako pracovníci na ekofarmách. Toto platí obzvlášť v rozvojových krajinách, kde sú chudobní robotníci úplne bezmocní voči bezohľadným záujmom veľkopodnikateľov, ktorí drancujú prírodné zdroje i obyvateľstvo. Najviac sú postihnutí pracovníci na plantážach s bavlnou. Ak vám záleží na druhých ľuďoch, kupujte potraviny ekologického poľnohospodárstva a tiež výrobky s označením Fair Trade (pozri fairtrade.sk)
10. Ak sa rozhodnete biopotraviny pestovať vo svojej záhradke, či aspoň na balkóne, vaše úsilie sa vám vráti nielen zdravých potravín, ale starostlivosťou o rastliny načerpáte silu, a ak zapojíte svoje deti, určite zažijete aj kopu zábavy.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia