Čo je vitamín C?
Vitamín C (kyselina askorbová) je jedným z najpopulárnejších a najznámejších vitamínov. Tradične sa spája s imunitou, ale rozsah pôsobnosti sa rozširuje oveľa ďalej. Vitamín c sa nachádza vo veľkom množstve, najmä v zelenine a ovocí. V mnohých prípadoch je však mimoriadne ťažké zabezpečiť telu dostatočné množstvo vitamínu C iba pomocou potravy.
Vitamín C pri nachladnutí a stavoch zníženej imunity
Kyselina askorbová je jednou z najdôležitejších látok, ktorú je potrebné dopĺňať pri nachladnutí, infekciách a stavoch zníženej imunity. Prírodný vitamín C vo forme kapsúl alebo tabliet fungovať oveľa lepšie ako konzumácia veľkého množstva zeleniny a ovocia.
Vlastnosti vitamínu C
Vitamín c má široké spektrum účinku. Zároveň treba dodať, že je to jedna z látok, ktoré si ľudské telo prirodzene nevyrába. Vitamín C je silný antioxidant, to znamená, že účinne znižuje oxidačný stres, ktorý sa zvlášť zhoršuje v stresových situáciách ako aj počas náročného intenzívneho tréningu. Vitamín C je tiež nevyhnutný pre syntézu kolagénu (hlavný štrukturálny proteín), karnitínu (účinný transportér) a niekoľkých dôležitých neurotransmiterov. Vitamín C taktiež uľahčuje vstrebávanie železa a tiež zlepšuje metabolizmus lipidov.
Najdôležitejšie vlastnosti, vitamínu C, sú:
- Antioxidačný účinok,
- Správne fungovanie imunitného systému
- Účasť na procesoch syntézy kolagénu
- Udržiavanie správneho stavu ďasien a zubov
- Urýchlenie hojenia rán a poškodenia kože
- Zlepšenie vstrebávania určitých živín, najmä vápnika a železa
- Regulačný účinok na krvný tlak
Nedostatok vitamínu C?
Štatisticky chronický nedostatok vitamínov C sa vyskytuje predovšetkým u fajčiarov a ľudí na strave s nízkym obsahom zeleniny a ovocia.
Bežné príznaky nedostatku vitamínu C sú:
- ťažkosti s hojením rán,
- znížená odolnosť tela voči infekciám,
- chronická únava,
- nechutenstvo,
- bolesti svalov a kĺbov,
- anémia,
- poruchy metabolizmu mastných kyselín.